Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Juridische dienstverlening / Ook in Nijmegen zijn er diverse mediators beschikbaar om te ondersteunen bij een echtscheiding 

Ook in Nijmegen zijn er diverse mediators beschikbaar om te ondersteunen bij een echtscheiding 

Sharing is caring

Een scheiding aanvragen, het is iets wat je liever vermijdt natuurlijk. Maar als het helaas onvermijdelijk is, is het wel fijn als alles goed geregeld is. En nog belangrijker, dat jullie op goede voet met elkaar blijven, zeker als er kinderen in het spel zijn. Omdat er bij een scheiding, naast alle praktische zaken, ook emoties meespelen, kan het verstandig zijn om hiervoor de hulp in te schakelen van een mediator.

Waarom een mediator

Bij een scheiding komt veel kijken en je zult het niet altijd met elkaar eens zijn. Een mediator is een onafhankelijke, derde partij die tussen jullie kan bemiddelen en kan helpen met het maken van goede afspraken. Met als doel dat, naast dat alles goed geregeld is, het contact na de scheiding ook nog goed blijft.

Andere redenen om voor een mediator te kiezen zijn:

  • Als je er samen niet uitkomt, kun je via een mediator sneller tot een oplossing komen
  • De mediator behartigt de belangen van jullie allebei.
  • Doordat je mediator samen inschakelt, ben je goedkoper uit dan dat je allebei een advocaat in moet schakelen.
  • Een mediator kan ook juridisch en fiscaal advies geven.

Hoe vind je een goede mediator

Maar hoe vind je nu een goede mediator? Op internet is natuurlijk een hele hoop informatie te vinden. Ook zou je in je omgeving kunnen navragen of mensen ervaring hebben met bepaalde mediators. Als je een mediator in een bepaalde regio zoekt, bijvoorbeeld Nijmegen, kun je via een zoekmachine de kantoren en ervaringen van de verschillende mediators opzoeken. Het is belangrijk dat je een mediator inschakelt die kundig en goed opgeleid is. In principe kan iedereen zich mediator noemen, dus daarom is het fijn om te weten met wie je in zee gaat. Er bestaat een Mfn-register waar mediators bij aangesloten zijn die getoetst en gekwalificeerd zijn. Daarnaast is het belangrijk om allebei een goed en vertrouwd gevoel te hebben bij de mediator die je inschakelt.

Hoe gaat het in zijn werk?

Als jullie een mediator hebben gevonden die bij jullie past, kunnen jullie samen aan de slag. De mediator gaat jullie helpen bij het maken van een verdeling en het opstellen van bijvoorbeeld een ouderschapsplan. Ook kan een mediator jullie adviseren bij juridische en fiscale zaken, zodat het voor alle partijen het meest gunstig is. Er zal meestal eerst een adviesgesprek plaatsvinden. Dit gesprek is meestal gratis en vrijblijvend. Je kunt ook meerdere adviesgesprekken voeren, zodat je een vergelijking kunt maken tussen de verschillende mediators. Belangrijk om te weten is, dat een mediator niet de beslissingen neemt, maar het proces in goede banen leidt. Alles jullie het overal over eens zijn, zal de mediator ervoor zorgen dat alle afspraken goed op papier worden gezet. Daarna kan de scheiding aangevraagd worden bij de rechtbank. Meestal kan dit ook via de mediator geregeld worden, via een advocaat die ook aan het kantoor verbonden is. Er zijn mediators die ook nazorg aanbieden, zodat je later ook nog met vragen terecht kunt.